Yhteistyössä

 


 

 

Toimintakertomus 2012

 

27.11.2012

Suomen Perinneurheiluliiton toimintakertomus 2012.

Suomen Perinneurheiluliiton toiminta 2012 meni voimakkaasti eteenpäin. Liitto järjesti mestaruuskilpailuja ennätyksellisen paljon. Pilkkionginnan kilpailut aloittivat talvikauden heti uudenvuoden päivänä Kalmalahdella. Mestaruuskilpailujen nimikkeen alla järjestettiin talvijuoksu, yhteislähtönä pidettiin hiihdot vapaalla tyylillä.

Leppävirralla pidettiin maaliskuun alussa todellinen talvilajien katselmus, jossa lajeina olivat potkukelkkailu, perineisellä tyylillä pikahiihtokilpailut, matkoina oli 60-100m. Talvitriathlon oli ohjelmassa ja tikkaluistelu/tikkapotkukelkkailu.Invalidien ohjelmassa oli sauvakelkkailu. Keitele järjesti pilkkihiihdon SM- kilpailut .Talvikauteen mahtuivat vielä painonheiton ja hallikuulantyönnön kilpailut Leppävirran Ammattikoululla. Liitosaappaanheiton, renkaan ja yhdenkäden painonheiton SM kilpailut pidettiin Kuopion kuplahallissa Pitkäperjantaina.

Joroisissa järjestettiin kesäkuun lopussa linkopallon ja yhdenkäden painonheiton SM- kilpailut. Frisbeegolf ja minigolf olivat ohjelmassa myöskin. Rullailukipailut pidettiin Takkulassa rullahiihdon ja luistelun lisäksi kickbikenissä ratkottiin sprinttimatkojen mestaruudet. Heinäkuulle mahtuivat vielä ruutanaonginnan mestaruuskilpailut. Konnuskisoissa lajeja oli joka lähtöön, mestaruusmitaleja jaettiin, mato-onginnassa, hirrensyöksyssä, puujalkakävelyssä, normaalikävelyssä, hölkässä ja tikanheitossa. Jäppilän perinneyleisurheilukilpailut olivat ohjelmassa ja osallistuja määrässä päästiin yli 100 osallistujan. Kangaslampi piti perinteiset lypsyjakkaranheiton SM- kilpailut noin 150 osallistujan voimin.

Elokuulle pidettiin rappujuoksun SM kilpailut Leppävirran sillan alla. Kalajuoksun SM kisojen pitopaikka oli Leppävirran Laakunlampi. Joroisten venerantaan kokoontui ennätysmäärä kilpailijoita rantaongintaan ja vetouistelun mestaruuskilpailuihin. Syyskuulla ratkottiin Leppävirralla liitosaappaanheiton ja renkaanheiton Suomen mestaruudet. Samoin erikoisheittojen yhteistulos SM kisat olivat Leppävirralla. Kauhajoella miteltiin olympiapainonheiton paremmuuksista. Mikkelin Otavassa oli vauhdittoman moukarinheiton SM kilpailut .Lokakuulla käytiin highland lajien parikilpailun SM ja varsimoukarinheitto kuului myöskin ohjelmaan. Laituripilkki ja maastojuoksut kuuluivat vielä lokakuun ohjelmaan.

Raahessa ratkottiin liitosaappaanheiton joukkuekilpailut. Kyykän mestaruuskilpailut pidettiin Leppävirralla . Varkaudessa pidettiin renkaan tarkkuusheitto ,ilmakivääriammunta ja viiden sarjan tikanheitto. Marraskuulla pidettiin talvi SM liitosaappaanheitossa ja Isänpäivän kunniaksi pidettiin talvi SM renkaanheitossa ja hirrensyöksyssä. Joulukuulla on vielä ohjelmassa painonnoston ja penkkipunnerruksen mestaruuskilpailut Leppävirran Ammattikoululla. Kausi päättyy pilkkionginnan mestaruuskilpailuihin Leppävirran Möhköskoskella Tapaninpäivänä.

Liitosaappaanheitossa suurimmat osallistujamäärät.

Liitosaappaanheiton MM kilpailut Leppävirralla keräsivät 220 osallistujaa, joista monet ottivat osaa kahteen sarjaan jolloin päästiin 309 lajiosanottoon. Venäjän Pitkärannassa pidettiin liitosaappaanheiton ensimmäiset EM kilpailut vetivät noin 100 osallistujaa. SM kilpailuissa oli osallistujia 1617, määrä on lähes 700 enemmän kuin edellisenä vuotena. Kilpailuiden määrä nousi reiluun sataan, monessa kisassa oli vielä useampi laji yhtä aikaa, niin todellinen kilpailumäärä on 148. Kaikkiaan kisatoimintaan on osallistunut 2000 henkeä, jotka ovat ottaneet osaa 4226 lajisuoritukseen.

Liitto toimii täysin talkoo periaatteella

Suomen Perinneurheiluliiton tilastoissa on ennätyksellisen paljon urheilijoita. Ylivoimainen ykkönen liiton lajeista on liitosaappaanheitto. Naisia tilastotuloksen on tehnyt 332 heittäjää ja miehiä on tilastoissa 448 heittäjää. Lapsia 3-15 vuoteen on mukana 393 ja liikuntavammaisia 24 heittäjää. Kaikkiaan 1197 eri henkilöä on liitosaapastilastoissa. Veteraaninaisheittäjiä 30-85 vuotiaita on 149 ja vastaavanikäisiä miehiä 278. Liiton lajeista toiseksi suosituin on linkopallonheitto 181 tilastotulosta, renkaanheitto 158 ja vielä lähelle sadan kerhoa pääsevät hirrensyöksy ,olympiapainonheitto ja yhdenkäden painonheitto. Tilastot ovat melkoisen kansainväliset. Joukossa on melkoisen eksoottisten maiden heittäjiä kuten, Afganistan, Irak, Somalia, Singapore jo tuttujen maiden kuten Puolan, Kiinan, Italian, Venäjän, Saksan, Viron, Ruotsin ja jne lisäksi. Liiton toiminta on täysin talkoo periaatteella toimimista. Liitto ei ole hakenut minkäänlaista rahallista tukea miltään taholta. Vaikka liitto hakkaa toiminnan määrässä monet Olympialajeista ja valtion apukelpoiset liitot.

Perinnelajeja vietiin eteenpäin

Leppävirran Urheilijat saivat kutsuja moneltakin taholta tulla esittelemään perinnelajeja. Leppävirran yläastekoululaiset tutustuivat perinnelajeihin toukokuussa. 430 oppilasta kävi kahtena päivänä läpi liitosaappaanheittoa, linkopallonheittoa, kyykän pelaamista ja puujalkakävelyä. Varkauden invalidien talvitapahtumassa perinnelajeista oli esillä potkukelkkailu ja jääkyykkä. Pirjo Saukkonen ja Heikki Impivaara ovat käyneet Heinäveden Leväniemessä ja Kuusentuvalla opastamassa linkopallon ja liitosaappaanheitto. Samoin Joensuun Honkalampisäätiöllä on liitosaapasta asukkaat päässeet kokeilemaan. Leppävirralla oli keväällä Ylämaan lajien leiri ja esittelytilaisuus.. Kiihtelysvaarassa on perinnelajeja tehty tunnetuksi.. Perinneliiton seurat ovat järjestäneet monia harrastekilpailutapahtumia. Joista suurin oli Jäppilä päivien liitosaapaskilpailu joka keräsi 348 osallistujaa. Heinäveden liitosaapaspäivään otti osaa 159 heittäjää. Tuppurimäen kyläkauppa päivä keräsi 51 kokeilijaa. Hyviä osallistujia määriä on ollut Savonrannan, Varkauden, Kiihtelysvaaran ja Raahen seudun tapahtumissa, nämä muutamat erikseen mainittuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään