Yhteistyössä

 


 

 

Toimintakertomus 2014

 

1.1.2015

Suomen Perinneurheiluliiton toimintakertomus 2015.

Suomen Perinneurheiluliiton toiminta 2014 meni voimakkaasti eteenpäin. Liitto järjesti mestaruuskilpailuja ennätyksellisen paljon. Talvijuoksu kilpailut aloittivat talvikauden heti uudenvuoden alussa .

Leppävirralla pidettiin maaliskuun alussa todellinen talvilajien katselmus, jossa lajeina olivat potkukelkkailu, perinteisellä tyylillä pikahiihtokilpailut, matkoina oli 60-100m. Talvitriathlon oli ohjelmassa ja tikkaluistelu/ tikkapotkukelkkailu. Invalidien ohjelmassa oli sauvakelkkailu. Suonenjoki järjesti pilkkihiihdon SM- kilpailut .Talvikauteen mahtuivat vielä painonheiton ja hallikuulantyönnön kilpailut Leppävirran Ammattikoululla, lisäksi lajeina olivat vielä leuanveto, etunojapunnerrus ja maastaveto. Liitosaappaanheiton, renkaan ja yhdenkäden painonheiton SM kilpailut pidettiin Kuopion kuplahallissa Pitkäperjantaina.

Toiset puusuksihiihdon SM kilpailut pidettiin Joroisissa. Toiset ahvenpilkin mestaruuskilpailut pidettiin Sorsakosken Sorsavedellä

Leppävirralla järjestettiin heinäkuun lopussa linkopallon ja yhdenkäden painonheiton SM- kilpailut. Frisbeegolf ja minigolf olivat ohjelmassa myöskin. Rullailukilpailut pidettiin Takkulassa rullahiihdon ja luistelun lisäksi kickbikenissä ratkottiin sprinttimatkojen mestaruudet. Takkulassa pidettiin vielä rulladuathlonin SM kilpailut. Heinäkuulle mahtuivat vielä ruutanaonginnan mestaruuskilpailut. Kuntorantakisoissa lajeja oli joka lähtöön, mestaruusmitaleja jaettiin, mato-onginnassa, hirrensyöksyssä, puujalkakävelyssä, normaalikävelyssä, hölkässä ja tikanheitossa. Kuntorannassa ratkottiin myös renkaanheiton MM mitalit toisen ja linkopallonheiton MM- mitaleista kilpailtiin ensimmäistä kertaa. Kansainvälisyyttä Kuntorannassa oli Venäjältä, Keniasta ja Egyptistä. Jäppilän perinneyleisurheilukilpailut olivat ohjelmassa ja osallistuja määrässä päästiin lähes 150 osallistujaan. Kangaslampi piti perinteiset lypsyjakkaranheiton SM- kilpailut noin 150 osallistujan voimin.

Elokuulla pidettiin rappujuoksun SM kilpailut Leppävirran sillan alla. Kalajuoksun SM kisojen pitopaikka oli Leppävirran Laakunlampi. Joroisten venerantaan kokoontui ennätysmäärä kilpailijoita rantaongintaan ja vetouistelun mestaruuskilpailuihin. Syyskuulla ratkottiin Leppävirralla liitosaappaanheiton ja renkaanheiton Suomen mestaruudet. Samoin erikoisheittojen yhteistulos SM kisat olivat Leppävirralla. Kauhajoella miteltiin olympiapainonheiton paremmuuksista. Mikkelissä oli vauhdittoman moukarinheiton SM kilpailut . SM varsimoukarinheitto Leppävirralla kuului myöskin ohjelmaan. Iisalmessa oli ensimmäiset yhdenkäden painonheiton MM kilpailut elokuussa. Laituripilkki ja maastojuoksut kuuluivat vielä lokakuun ohjelmaan.

Raahessa ratkottiin liitosaappaanheiton joukkuekilpailut. Kyykän mestaruuskilpailut pidettiin Leppävirralla Marraskuulla pidettiin talvi SM liitosaappaanheitossa ja Isänpäivän kunniaksi pidettiin talvi SM renkaanheitossa ja hirrensyöksyssä. Kesäonginnan talvi- SM oli Varkauden Joutenlahdella. Ensimmäiset kanavapilkin SM kilpailut olivat Leppävirran Konnuksen Kanavalla. Joulukuulla oli vielä ohjelmassa painonnoston ja penkkipunnerruksen mestaruuskilpailut Leppävirran Ammattikoululla. Kausi päättyi pilkkionginnan mestaruuskilpailuihin Leppävirran Takkulan Lahnasenlammella Tapaninpäivänä. Keväällä lumenpuutteen takia siirretyt Perinneurheiluliiton SM hiihdot pidettiin Tapaninpäivänä Leppävirralla.

Liitosaappaanheitossa suurimmat osallistujamäärät.

Liitosaappaanheiton MM kilpailut Leppävirralla keräsivät 213 osallistujaa, joista monet ottivat osaa kahteen sarjaan jolloin päästiin 309 lajiosanottoon. Venäjän Pitkärannassa pidettiin liitosaappaanheiton ensimmäiset EM kilpailut vetivät noin 100 osallistujaa. SM kilpailuiden osallistuja määrä ylitti 2500 kävijän rajan, määrä on yli 500 enemmän kuin edellisenä vuotena. Kilpailuiden määrä nousi 200, monessa kisassa oli vielä useampi laji yhtä aikaa, niin todellinen kilpailumäärä on lähes 300. Kaikkiaan kisatoimintaan on osallistunut 7000 henkeä.

Liitto toimii täysin talkoo periaatteella

Suomen Perinneurheiluliiton tilastoissa on ennätyksellisen paljon urheilijoita. Ylivoimainen ykkönen liiton lajeista on liitosaappaanheitto jossa on 1506 tilastotulosta Liiton lajeista toiseksi suosituin on linkopallonheitto yli 600 tilastotulosta, renkaanheitto veti reilut 200 heittäjää ja vielä lähelle sadan kerhoa pääsevät hirrensyöksy ,olympiapainonheitto ja yhdenkäden painonheitto. Tilastot ovat melkoisen kansainväliset. Joukossa on melkoisen eksoottisten maiden heittäjiä kuten, Afganistan, Irak, Somalia, Singapore, Etelä- Korea jo tuttujen maiden kuten Puolan, Kiinan, Italian, Venäjän, Saksan, Viron, Ruotsin ja jne lisäksi. Liiton toiminta on täysin talkoo periaatteella toimimista. Liitto ei ole hakenut minkäänlaista rahallista tukea miltään taholta. Vaikka liitto hakkaa toiminnan määrässä monet Olympialajeista ja valtion apukelpoiset liitot.

Perinnelajeja vietiin eteenpäin

Leppävirran Urheilijat saivat kutsuja moneltakin taholta tulla esittelemään perinnelajeja. Leppävirran yläastekoululaiset tutustuivat perinnelajeihin toukokuussa. Pirjo Saukkonen ja Heikki Impivaara ovat käyneet Heinäveden Leväniemessä ja Kuusentuvalla opastamassa linkopallon ja liitosaappaanheitto. Samoin Joensuun Honkalampisäätiöllä on liitosaapasta asukkaat päässeet kokeilemaan. Muuruveden Savonia Ammattikoululla liitosaapasta ja linkopalloa kävivät pitämässä Jorma Rajakannas, Heikki Impivaara ja Tapani Rissanen. .. Kiihtelysvaarassa on perinnelajeja tehty tunnetuksi.. Perinneliiton seurat ovat järjestäneet monia harrastekilpailutapahtumia. Heinäveden liitosaapaspäivään otti osaa 244 heittäjää. Tuppurimäen kyläkauppa päivä keräsi 51 kokeilijaa. Hyviä osallistujia määriä on ollut Savonrannan, Varkauden, Kiihtelysvaaran ja Raahen seudun tapahtumissa, nämä muutamat erikseen mainittuna.

Suomen Perinneurheiluliitto on toiminut viisi vuotta.

Suomen Perinneurheiluliitto perustettiin Leppävirralla vuonna 2009 helmikuun 8 päivä. Perustamiskokouksessa oli mukana 23 henkilöä. Tuskinpa monikaan perustajista arvasi vielä siinä vaiheessa, kuinka merkittäväksi liikunnan järjestäjäksi Suomen Perinneurheiluliitto nousee Suomessa.

Nyt voidaan todeta Suomen Perinneurheiluliiton olevan Suomen ykkönen harrasteliikunnan saralla Suomessa. Perheliikunnassa ei vastaavaa tarjontaa ole missään lajiliitossa. Samoin Liikunnalla uusi ote Elämään, ei ole pelkkä korulause, vaan täyttä totta, sillä monet vaikeastikin vammautuneet ja syrjäytyneet ihmiset ovat löytäneet perinneliiton lajien kautta otteen elämään.

"Mitä pieni edellä sitä isot perässä".

Suomen Perinneurheiluliiton ansiosta vai mistä, on Suomessa nyt herätty kehittelemään matalankynnyksen harrasteliikuntaa? Viime aikaisten lehtikirjoitusten mukaan muuan maassa Valossa peräänkuulutetaan harrasteliikuntaa ykkösasiaksi, huippu- urheilun rinnalle. Samoin TUL on palkannut harrasteliikuntavastaavan. Suomen Perinneurheiluliitto on tyytyväinen ja iloinen muidenkin tahojen "myöhäisheränneisyyteen" ja on halukas toiminaan yhteistyössä terveyttä edistävän liikunnan puolesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään