Yhteistyössä

 


 

 

Toimintakertomus 2015

 

12.12.2015

Suomen Perinneurheiluliiton toimintakertomus 2015.

Suomen Perinneurheiluliiton toiminta 2015 meni voimakkaasti eteenpäin. Liitto järjesti mestaruuskilpailuja ennätyksellisen paljon. Talvijuoksu kilpailut aloittivat talvikauden heti uudenvuoden alussa .

Leppävirralla pidettiin helmikuussa todellinen talvilajien katselmus, jossa lajeina olivat potkukelkkailu, perinteisellä tyylillä pikahiihtokilpailut, matkoina oli 60-100m. Uutena kisamuotona oli harrastehiihdon SM, jossa kilpailtiin 400m ja 5km matkoilla. Suuren suosion sai ensimmäistä kertaa pidetyt potkukelkkailun jalaskisat urheilukentällä. Talvitriathlon oli ohjelmassa ja tikkaluistelu/ tikkapotkukelkkailu. Invalidien ohjelmassa oli sauvakelkkailu. Leppävirran Kalmalahti oli pilkkihiihdon SM- kilpailuiden pitopaikkana. Talvikauteen mahtuivat vielä painonheiton ja hallikuulantyönnön kilpailut Leppävirran Ammattikoululla, lisäksi lajeina olivat vielä leuanveto, etunojapunnerrus ja maastaveto. Liitosaappaanheiton, renkaan ja yhdenkäden painonheiton SM kilpailut pidettiin Kuopion kuplahallissa Pitkäperjantaina.

Kolmannet puusuksihiihdon SM kilpailut pidettiin Leppävirralla. Kolmannet ahvenpilkin mestaruuskilpailut pidettiin Sorsakosken Sorsavedellä. Toukokuulla ratkottiin ensimmäiset lahnaonginnan Suomen mestaruudet Sorsakosken Niskalammella.

Leppävirralla järjestettiin elokuun alussa linkopallon ja yhdenkäden painonheiton SM- kilpailut. Rullailukilpailut pidettiin Takkulassa rullahiihdon ja luistelun lisäksi kickbikessä ratkottiin sprinttimatkojen mestaruudet. Takkulassa pidettiin vielä rulladuathlonin SM kilpailut. Heinäkuulle mahtuivat vielä ruutanaonginnan mestaruuskilpailut. liitosaappaanheiton ja renkaanheiton SM Leppävirralla kokosivat kaikkien aikojen suurimman osallistujajoukon. Jäppilässä pidetyt perinneyleisurheilun SM- kilpailut kokosivat noin 150 osallistujaa. Mato- onginnan SM kisa järjestettiin Jäppilän Ahvenlammella. Perinnelajien suurkatselmus oli Leppävirralla elokuun alussa, Lajeja oli joka lähtöön, mestaruusmitaleja jaettiin puujalkakävelyssä, normaalikävelyssä, hölkässä ja tikanheitossa ja uutuutena renkaantarkkuusheitossa.

Kangaslampi piti perinteiset lypsyjakkaranheiton SM- kilpailut noin 150 osallistujan voimin. Sankohiipimisen SM kisa keräsi 50 osallistujaa Kivijärvelle.

Elokuulla pidettiin rappujuoksun SM kilpailut Leppävirran sillan alla. Kalajuoksun SM kisojen pitopaikka oli Leppävirran Laakunlampi. Joroisten venerantaan kokoontui ennätysmäärä kilpailijoita rantaongintaan ja vetouistelun mestaruuskilpailuihin. Joroisten urheilukenttä täyttyi kilpailijoista elokuun lopulla, kun ratkottiin saappaanheiton yhteistulos Suomen mestaruudet. Samoin erikoisheittojen yhteistulos SM kisat olivat Leppävirralla. Kauhajoella miteltiin olympiapainonheiton paremmuuksista. Leppävirralla oli vauhdittoman moukarinheiton SM kilpailut . SM varsimoukarinheitto Leppävirralla kuului myöskin ohjelmaan. Laituripilkki Heinävedellä ja maastojuoksut Leppävirralla kuuluivat vielä lokakuun ohjelmaan. Heitto 10 ottelun SM kilpailu pidettiin Leppävirralla lokakuun lopussa.

Raahessa ratkottiin liitosaappaanheiton joukkuekilpailut. Kyykän ja mölkkypelin mestaruuskilpailut pidettiin Leppävirralla. Uutena lajina kisailtiin frisbeen pituusheiton mestaruuksista. Marraskuulla pidettiin talvi SM liitosaappaanheitossa ja Isänpäivän kunniaksi pidettiin talvi SM renkaanheitossa, hirrensyöksyssä ja voimakiekonheitossa. Kesäonginnan talvi- SM oli Varkauden Joutenlahdella. Toiset kanavapilkin SM kilpailut olivat Leppävirran Konnuksen Kanavalla. Joulukuulla oli vielä ohjelmassa painonnoston ja penkkipunnerruksen mestaruuskilpailut Leppävirran Ammattikoululla. Kausi päättyy pilkkionginnan mestaruuskilpailuihin Leppävirran Parkkilahdella Tapaninpäivänä.

Kansainvälistä toimintaa.

Suomen Perinneurheiluliiton toimintaa 2015 lisäsivät huomattavasti kansainvälinen toiminta. Seitsemännet liitosaappaanheiton MM- kilpailut Leppävirralla oli suurin tapahtuma, osallistujamäärä oli ennätyksellinen 376 osallistujaa. Linkopallon ja – yhdenkäden painonheittäjät ratkoivat MM- mitalit samana viikonloppuna. Kiihtelysvaarassa pidettiin renkaanheiton kolmannet MM- kilpailut heinäkuussa. Venäjän Pitkärannassa olivat liitosaappaanheiton EM- kilpailut elokuussa, reilut 100 osallistujaa oli mukana. Leppävirran Urheilijat järjestivät tammikuussa potkukelkkailun EM kilpailut. Kaikkiaan MM ja EM kilpailut keräsivät 651 osallistujaa. Kansainvälinen lasten leiri oli Leppävirralla kesäkuussa. Leiri oli 10 päivän mittainen, osallistujat olivat Venäjän Karjalan Tasavallasta.

Osallistujamäärät nousivat 2015.

Suomen Perinneurheiluliiton osallistujamäärät tapahtumissa nousivat huimasti 2015. Kaikkiaan liitto järjesti 407 lajikilpailua, joissa kävijämäärä nousi 10688 henkeen. Lisäystä edelliseen vuoteen yli 3000 kävijää. Suurimmat massat sai aikaan liitosaappaanheitto, jossa 86 kilpailussa oli 3915 kävijää. Eniten kilpailuita, oli pilkki- ja kesäonginnassa 110 kappaletta, joiden kävijämäärä ylitti 2000 kävijän rajan .SM- kilpailuiden kävijämäärä oli 1704 osallistujaa. Perinneliitto piti joissakin lajeissa tilastoja, tilastotuloksia oli kaikkiaan 2848. Ylivoimaisesti suurin oli liitosaappaanheittäjät 1624 tilastotulosta. Toiseksi eniten harrastajia oli linkopallon heitossa 507 tilastotulosta.

Perinnelajeja vietiin eteenpäin

Leppävirran Urheilijat saivat kutsuja moneltakin taholta tulla esittelemään perinnelajeja. Pirjo Saukkonen ja Heikki Impivaara ovat käyneet Heinäveden Leväniemessä ja Kuusentuvalla opastamassa linkopallon ja liitosaappaanheittoa. Samoin Joensuun Honkalampisäätiöllä on liitosaapasta asukkaat päässeet kokeilemaan. Leppävirralla on järjestetty invalideille ja kehitysvammaisille liikuntapäiviä monien lajien ympärillä. Erityiskoululaiset pääsivät tutustumaan rantaonginnan saloihin Leppävirralla, kun kokeneet onkimiehet opastivat lapsia kädestä pitäen kalojen narraamista. Samoin Raahen seutu on ottanut hyvin vammaisryhmät toimintaansa mukaan. Kiihtelysvaara järjesti peruskoululaisille omat mestaruuskilpailunsa liitosaappaanheitossa, osallistujamäärä oli huima 180 osallistujaa. Leppävirran Urheilijat järjestivät täydellisen liikuntaviikon lokakuun alussa. Pohjois- Liikunnan ideoima viikko oli suunnattu jokaiseen kuntaan samanaikaisesti. Leppävirran Urheilijat kantoivat kortensa kekoon, järjestämällä joka päivä viikonajan liikuntatapahtumia perinnelajeissa ja vähän muissakin lajeissa. Viikkoon mahtui saapastellen maailman halki, jolloin joka päivä heitettiin liitosaapasta, polkujuoksu, maili menneeseen tapahtumassa, kilpailtiin mailin matkalla rullailussa, pyöräilyssä, kävellen, juosten tai kickbikellä. Samoin rantaongintakilpailut olivat ohjelmassa. Yleisurheilun puolella olivat huurreheitot ja erikoisheittojen SM kilpailut. Noilla ideoilla saatiin lähes 500 liikkujaa mukaan.

Suomen Perinneurheiluliitto on toiminut kuusi vuotta.

Suomen Perinneurheiluliitto perustettiin Leppävirralla vuonna 2009 helmikuun 8 päivä. Perustamiskokouksessa oli mukana 23 henkilöä. Tuskinpa monikaan perustajista arvasi vielä siinä vaiheessa, kuinka merkittäväksi liikunnan järjestäjäksi Suomen Perinneurheiluliitto nousee Suomessa.

Nyt voidaan todeta Suomen Perinneurheiluliiton olevan Suomen ykkönen harrasteliikunnan saralla Suomessa. Perheliikunnassa ei vastaavaa tarjontaa ole missään lajiliitossa. Samoin Liikunnalla uusi ote Elämään, ei ole pelkkä korulause, vaan täyttä totta, sillä monet vaikeastikin vammautuneet ja syrjäytyneet ihmiset ovat löytäneet perinneliiton lajien kautta otteen elämään.

"Mitä pieni edellä sitä isot perässä".
Suomen Perinneurheiluliiton ansiosta vai mistä, on Suomessa nyt herätty kehittelemään matalankynnyksen harrasteliikuntaa? Viime aikaisten lehtikirjoitusten mukaan muuan maassa Valossa peräänkuulutetaan harrasteliikuntaa ykkösasiaksi, huippu- urheilun rinnalle. Samoin TUL on palkannut harrasteliikuntavastaavan. Suomen Perinneurheiluliitto on tyytyväinen ja iloinen muidenkin tahojen "myöhäisheränneisyyteen" ja on halukas toiminaan yhteistyössä terveyttä edistävän liikunnan puolesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään