Yhteistyössä

 


 

 

Toimintasuunnitelma 2016

 

12.12.2015

Suomen Perinneurheiluliiton toimintasuunnitelma 2016.

Terveyttä edistävä liikunta ja arvot tavoitteena

Suomen Perinneurheiluliitto lähtee tulevana toiminta vuotenaan voimakkaasti edistämään terveyttä edistävää liikuntaa. Liiton tarkoitus on palauttaa urheilu takaisin juurilleen. Uskomme, että kansasta lähtevä liikunnan harrastaminen on kaiken perusta.
Suomalaisten perinnelajien, tapahtumien yhteensovittaminen ja edistäminen, ovat keskeisiä tavoitteitamme. Suomalaiseen urheiluun nykyisin kuuluva, alkoholimyönteisyys ja jopa julkinen hyväksyminen on liiton mielestä saatava pois. Samoin liiallinen kaupallistuminen ja sitä kautta tulevat väärät ihanteet ovat Perinneurheiluliiton mielestä haitaksi urheilulle ja liikunnalle.
Pyrimme myös edistämään monikulttuurista liikuntaa ja edistämään sen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi syrjäytyneiden nuorten aikuisten saaminen liikunnan piiriin on yksi tavoitteistamme. Mottomme on :"Liikunnalla uusi ote elämään".

Jäseneksi liittyminen ja kohderyhmät

Suomen Perinneurheiluliitto kartoittaa tulevana vuotena jäsenverkostoaan ja etsii yhteistyökumppaneita. Lähtökohtana on löytää jo olemassa olevista seuroista jäseniä, jotka kaipaavat piristystä liikunnan harrastamiseen. Nukkuville seuroille tämä uusi Suomen perinneurheilulajien liitto voisi olla henkiinherättämisruiske. Moni seura saa perinteisistä lajeista uusia ja hauskoja liikuntamuotoja.
Maahanmuuttajien mukaan saaminen katsotaan erittäin tärkeäksi ja sitä kautta myös heidän perinnelajiensa harrastaminen mahdolliseksi. Liitto kannustaa perustamaan kaupunginosissa seuroja ja kyläseuroja piristämään asukkaidensa viihtyvyyttä. Tämä lisää yhdessä tekemisen tärkeyttä ja edistää sosiaalista kanssakäymistä. Ulkomailla asuviin suomalaisiin ja heidän järjestönsä mukaan saaminen katsotaan tärkeäksi. Suomalaiset kuntourheilu, erikois- vammaisten, eläkeläisten työttömienjärjestöjen mukaan saaminen on myös yksi tavoitteista.
Alueellisen kilpailutoiminnan/ harrastetoiminnan kehittäminen.
Suomen Perinneurheiluliitto kannustaa seuroja järjestämään alueellista yhteistoimintaa, ilman maakunta tai muitakaan piirirajoja. Eri puolella Suomea kannattaisi järjestää alueellista harrastetoimintaa. Keski-Savon alueella toiminta pyöriikin jo hyvin ja toimintaa laajennetaan entisestään ja mukaan on tulossa uusia lajeja. Samoin Pohjois- Pohjanmaan ja Pohjois- Karjalan alueella toimii jo melkoisen hyvin alueellinen yhteistyö ja toiminnan toivoisi 2016 vuotena entisestään lisääntyvän. Ehdottaman tärkeää on saada ensikesänä aikaiseksi eteläisen Suomen "valloitus". Kevään aikana ainakin linkopallo ja liitosaapastapahtumia alueella tullaan järjestämään.

Lähiöliikunnan kehittäminen.

Suomen Perinneurheiluliitto lähtee kehittämään seurojensa kanssa uutta lähiöliikuntaa. Lähes jokaisesta lähiöstä löytyy alue tai kenttiä missä pystytään perinnelajeja harrastamaan. Vanhanajan pihaurheilu pitäisi saada uudelleen elpymään. Matalankynnyksen liikuttamiseen ei tarvita suuria rahoja, vaan aitoa tekemisen intoa. Visiona on samalla toimia lasten vahtina kun äidit ja isät tekevät kotiaskareitaan. Mikäpäs sen mukavampaa kun pystyy kerrostalon ikkunasta näkemään lastensa toimintaa ja samalla paistella lihapullia, huutaa välillä syömään ja syönnin jälkeen leikit jatkuvat. Ja mikä parasta koko perhekin pääsee harrastamaan ilman kuljetus tai muitakaan kustannuksia.

Kansainvälinen toiminta lisääntyy.

Tulevasta vuodesta 2016 tehdään entistä kansainvälisempi. Leppävirralla kesäkuussa pidettäviin liitosaappaanheiton kahdeksansiin MM- kisoihin on tarkoitus saada ainakin 10 kansallisuutta mukaan. Leppävirralla ratkotaan heti liitosaapaskisan jälkeen toisen kerran linkopallonheiton ja yhdenkäden painonheiton MM mitalien kohtalot. Venäjän Pitkärannassa käydään liitosaappaanheiton EM kilpailut kesällä 2016. Leppävirralla Vokkolan kentällä pidetään ratapotkukelkkailun kolmannet EM kilpailut. Osallistujia pyritään saamaan suomalaisten lisäksi venäläisistä turisteista, joita kisojen aikaan satamäärin Keski- Savon alueella. Maaliskuussa on" varasuunnitelma" järjestää potkukelkkailun MM- kilpailut urheilukentällä, kilpailut käydään jalaskelkoilla, jolloin huonotkaan jääkelit eivät ole esteenä. Kiihtelysvaarassa järjestetään renkaanheiton neljännet MM – kilpailut heinäkuun 9 päivä. Kilpailut ovat markkinoiden yhteydessä, joten katsojia ja osallistujia saadaan aiempaa enemmän. Linkopallonheiton ja yhdenkäden painonheiton MM- kilpailut ovat Muuruvedellä heinäkuun 16 päivä. Muuruvedellä kisoihin saadaan varmuudella kansainvälisyyttä. Kansainvälinen lasten leiri on Leppävirralla. Kilpailutoiminnan lisäksi liiton seurat vievät perinnelajeja kouluihin, eri toimintakeskuksiin ja seurat ovat mukana erilaisissa lajitempauksissa.. Liiton tavoite on järjestää 450 kilpailua tulevana vuotena ja niissä kävijätavoite noin 12000 henkeä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään