Yhteistyössä

 


 

 

Toimintasuunnitelma 2018

 

16.1.2018

Suomen Perinneurheiluliiton toimintasuunnitelma 2018

Terveyttä edistävä liikunta ja arvot tavoitteena

Suomen Perinneurheiluliitto lähtee tulevana toiminta vuotenaan voimakkaasti edistämään terveyttä edistävää liikuntaa. Liiton tarkoitus on palauttaa urheilu takaisin juurilleen. Uskomme, että kansasta lähtevä liikunnan harrastaminen on kaiken perusta.
Suomalaisten perinnelajien, tapahtumien yhteensovittaminen ja edistäminen, ovat keskeisiä tavoitteitamme. Suomalaiseen urheiluun nykyisin kuuluva, alkoholimyönteisyys ja jopa julkinen hyväksyminen on liiton mielestä saatava pois. Samoin liiallinen kaupallistuminen ja sitä kautta tulevat väärät ihanteet ovat Perinneurheiluliiton mielestä haitaksi urheilulle ja liikunnalle.
Pyrimme myös edistämään monikulttuurista liikuntaa ja edistämään sen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi syrjäytyneiden nuorten aikuisten saaminen liikunnan piiriin on yksi tavoitteistamme. Mottomme on :"Liikunnalla uusi ote elämään".

Jäseneksi liittyminen ja kohderyhmät

Suomen Perinneurheiluliitto kartoittaa tulevana vuotena jäsenverkostoaan ja etsii yhteistyökumppaneita. Lähtökohtana on löytää jo olemassa olevista seuroista jäseniä, jotka kaipaavat piristystä liikunnan harrastamiseen. Nukkuville seuroille Suomen perinneurheilulajien liitto voisi olla henkiinherättämisruiske. Moni seura saa perinteisistä lajeista uusia ja hauskoja liikuntamuotoja.
Maahanmuuttajien mukaan saaminen katsotaan erittäin tärkeäksi ja sitä kautta myös heidän perinnelajiensa harrastaminen mahdolliseksi. Liitto kannustaa perustamaan kaupunginosissa seuroja ja kyläseuroja piristämään asukkaidensa viihtyvyyttä. Tämä lisää yhdessä tekemisen tärkeyttä ja edistää sosiaalista kanssakäymistä. Ulkomailla asuviin suomalaisiin ja heidän järjestönsä mukaan saaminen katsotaan tärkeäksi. Suomalaiset kuntourheilu, erikois- vammaisten, eläkeläisten työttömienjärjestöjen mukaan saaminen on myös yksi tavoitteista.
Alueellisen kilpailutoiminnan/ harrastetoiminnan kehittäminen.
Suomen Perinneurheiluliitto kannustaa seuroja järjestämään alueellista yhteistoimintaa, ilman maakunta tai muitakaan piirirajoja. Eri puolella Suomea kannattaisi järjestää alueellista harrastetoimintaa. Keski-Savon alueella toiminta pyöriikin jo hyvin ja toimintaa laajennetaan entisestään ja mukaan on tulossa uusia lajeja. Samoin Pohjois- Pohjanmaan ja Pohjois- Karjalan alueella toimii jo melkoisen hyvin alueellinen yhteistyö ja toiminnan toivoisi 2018 vuotena entisestään lisääntyvän. Ehdottaman tärkeää on saada ensikesänä aikaiseksi eteläisen Suomen "valloitus". Kevään aikana ainakin linkopallo ja liitosaapastapahtumia alueella tullaan järjestämään.

Lähiöliikunnan kehittäminen.

Suomen Perinneurheiluliitto lähtee kehittämään seurojensa kanssa uutta lähiöliikuntaa. Lähes jokaisesta lähiöstä löytyy alue tai kenttiä missä pystytään perinnelajeja harrastamaan. Vanhanajan pihaurheilu pitäisi saada uudelleen elpymään. Matalankynnyksen liikuttamiseen ei tarvita suuria rahoja, vaan aitoa tekemisen intoa. Visiona on samalla toimia lasten vahtina kun äidit ja isät tekevät kotiaskareitaan. Mikäpäs sen mukavampaa kun pystyy kerrostalon ikkunasta näkemään lastensa toimintaa ja samalla paistella lihapullia, huutaa välillä syömään ja syönnin jälkeen leikit jatkuvat. Ja mikä parasta koko perhekin pääsee harrastamaan ilman kuljetus tai muitakaan kustannuksia.

Kansainvälinen toiminta lisääntyy.

Tulevasta vuodesta 2018 tehdään entistä kansainvälisempi. Suomen Perinneurheiluliiton ykköstapahtuma tulee olemaan Leppävirralla kesäkuun 15-17 järjestettävät 10 kerran pidettävät liitosaappaanheiton MM kilpailut. Kolmipäiväisiin kisoihin odotellaan noin 300- 400 osallistujaa. Kansainvälisyyttä on varmuudella luvassa, ainakin Venäjältä on tulossa heittäjiä kisoihin. Perjantaina kilpailevat vammaisryhmät, lauantaina on vuorossa liitosaappaaanheitto ja kisat päättyvät sunnuntaina heitettäviin normisaapaskisaan. Leppävirralla on muutamia huippujuttuja vuoden aikana. Puusuksihiihdon SM on vuosi vuodelta lisännyt osallistujia määriä, tämän talven hiihdot ovat maaliskuun 24 päivä. Samoin toisen kerran pidettävät Perinneliiton talviuinnin SM kisat ovat Sorsakoskella. Oravikoskella 11. 8 on moottoripyörätarvikkeita myymälän HANX 40v juhlien yhdeydessä pidettävät toiset moottoripyöränrenkaanheiton MM kilpailut, vuosi takaperin kisat kokosivat peräti 60 osallitujaa. Seuraavana päivänä on Oravikosken kentällä toivottavasti vilinää, kun kyseessä on lasten Olympialaiset, puuseiväshypyn SM kisa, renkaan ja yhdenkädenpainonheiton MM. Osallistujia odotellaan jopa 200 henkeä. Leppävirran lisäksi SM tapahtumia on Korsossa, Raahessa, Kangaslammilla, Jäppilässä, Joroisissa. Venäjän Pitkärannassa on elokuun alussa liitosaappaanheiton EM kilpailut. Kaikkiaan Suomen Perinneurheiliiton kisatapahtumia on reilut 500 kappaletta ja kävijämäärä ylittänee 10000 kävijän rajan.

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään