Yhteistyössä

 


 

 

Maaliskuu 2011

 


31.3.2011

Suomen Perinneurheiluliitto - "Meille jokainen on Tähti"

Suomen Perinneurheiluliitto on perustettu vuonna 2009 ja liiton tavoitteena on viedä eteenpäin liikunnan ja urheilun perinteisiä arvoja. Pääasiassa toiminta alkuvuosina on keskittynyt Leppävirralle, mutta toki muuallekin on virinnyt aktiivista kilpailu- ja tapahtumatoimintaa monissa eri lajeissa. Erityisesti puheenjohtaja Jorma Rajakannas on ollut Primus Motorina käynnistämässä tapahtumia ja kilpailuja. Tokihan kilpailu ja jokaiselle jotakin periaate on keskeinen - kilpailu on kilpailua - mutta siihen liittyy keskeisesti sosiaalisuus ja itsensä voittaminen liikunnallisin keinoin.
Jokaiselle jotakin

Tarkoituksena on, että jokainen voi harrastaa itselle sopivaa liikuntamuotoa, olkoonkin laji mikä tahansa. Liiton kisoihin ja tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita ikään, sukupuoleen ja liikuntarajoittuneisuuteen katsomatta. Toiminnassa ei saa myöskään raha olla ratkaisevassa asemassa, vaan jokainen voi harrastaa riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta.

Terveydelliset seikat korostuvat ja sen myötä hyvän elämän takaaminen koko elämänkaaren on peruslähtökohtana. Terveydellisyys korostuu myös kilpailuun liittyvän osallistuvuuden, sosiaalisuuden ja sen myötä oman hyvän olon tuottamisen kautta. Liikunta kaipaa piristettä eri tavoin ja siksi perinteiset, aikanaan talkoissa ja muissa tapahtumissa syntyneet liikuntalajit ovat Perinneurheiluliiton ohjelmassa. Kisoihin liittyy osaltaan hauskuus ja ilo kisailla sekä tehdä yhdessä.

Uusvanhojen liikuntatapahtumien ja lajien ottaminen urheilu- ja liikuntaseurojen toimintaa on piristystä saada mukaan uusia toimijoita. Lajit sopivat erityisesti kesätapahtumiin, mutta myös talvisiin rientoihin antamaan uusia virikkeitä puheiden ja penkillä istumisen ohessa.

Yleisurheilun kolmiottelu Jäppilässä

Jokaiselle mahdollisuus tulee myös heinäkuun 16. päivänä Pieksämäen kaupungin Jäppilän kylän urheilukentällä, missä kilpaillaan perinteisesti yleisurheilun kolmiottelussa. Lajeina ovat sata metriä, kuula ja pituus. Aikaa ei oteta sähköisesti eikä startissa ole lähtötelineitä, myöskään tuulta ei mitata. Maalituomareiden silmän ja käden tarkkuus sekä juoksijoiden nopeus mitataan käsikellolla, mutta toki kilpailijat saavat kaivaa lähtökuopat hiekkakenttään, kuten aikanaan on ollut tapana ja piikkareita saa käyttää.

Kisat ovat yleisurheilukalenterin mukaan piirikunnalliset koitokset, mutta samalla Perinneurheiluliiton SM-kisat. Jäppilässähän ei kyseisen tasoisia kisoja ole aiemmin järjestetty ja tuskin yleisurheilussa edes piirikunnallisia koitoksia - nyt siihen on tilaisuus.

Kolmiottelun lisäksi SM- Perinneurheilukisoista voi mitellä myös yksilölajeina sadan metrin juoksussa, kuulantyönnössä ja pituushypyssä suorituskykyään. Edellisten lisäksi keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu kuuluvat kisaohjelmaan. Keihästä heitetään metallikeihäällä, sillä koivukeihäät on jo siirretty museoihin turvaan.

Mahdollisuudet tarjoutuvat kisailuun kaikille, sillä sarjat alkavat alle kuusivuotiaista ja yläikää ei ole määritelty.

Sarjat: alle 6 lajit: 100 metriä, pituus
6 - 7 lajit: 100 metriä, pituus
8 - 9 lajit: 100 metriä, pituus
10 - 11 lajit: 100 metriä, pituus
12 - 13 lajit: 100 metriä, pituus
14 - 15 lajit: kaikki
16 - 17 lajit: kaikki
18 - 19 lajit: kaikki
20 - 22 lajit: kaikki
yleinen lajit: kaikki
veteraanisarjat 30+ lajit: kaikki

Jäppilässä odottaa 300 metrin perinteinen hiekkapintainen juoksurata pituushyppy- ja heittopaikkoineen kilpailijoita lauantaina 16. päivänä heinäkuuta kello 12.00. Ilmoittautuminen kisoihin mielellään ennakkoon 8.7. mennessä osoitteella reijo.häyrinen@sla-ry.fi mutta paikanpäälläkin ennen kello 11.00 ilmoittautuneet pääsevät mukaan. Tiedusteluihin vastaa Jorma Rajakannas puh.040-5287131 ja osallistumismaksu kuhunkin lajiin on 10 euroa, mikä on maksettava Leppävirran Urheilijoiden tilille 523001-217778.

Reijo Häyrinen

20.3.2011

Kari Salminen voitti Pilkkihiihdon Suomen mestaruuden.

Leppävirran Urheilijat järjestivät pilkkihiihdon Suomen mestaruuskilpailut Leppävirran Kalmalahdella. Pilkkihiihdon Suomen mesaruuksista on kisailtu jo 38 kertaa. Miesten mestaruuden voitti Taipalsaaren Riennon M65 sarjan Kari Salminen 19 kalalla, kahden tunnin onkiaikana hiihto kilometrejä tuli 19. Pilkkihiihdossa kalansaannin jälkeen joutuu kiertämään kilometrin pituisen lenkin. Kisan kakkonen oli M55 sarjan voittaja Ruokolahden Kannon Kari Kaarnaoja myös 19 kierroksella. Kolmas oli miesten sarjan voittaja Pertti Pitkänen Kuopion Hiihtäjistä 18 kieroksella. Naisten mestauus matkasi Iisalmeen Anna- Liisa Savirinteelle 14 kieroksella, Savirinne kilpaili N 55 sarjassa. Kisan kakkonen oli naisten sarjan voittaja Ruokolahden Kannon Virpi Laiho- Siponen 10 kierrosta ja kolmanneksi eniten kaloja sai Sari Rasa Anttolasta 10 kierrosta. Joukkuemestaruuden miehissä voitti Taipalsaaren Riento ja naisissa

16.3.2011

Pilkihiihdon SM 2011 Leppävirralla.

Leppävirran Urheilijat järjestävät pilkkihiihdon 2011 SM - kilpailut Leppävirran Kalmalahdella. Pilkkihiihtoa on harrastettu Suomessa SM tasolla jo 70- luvun puolesta välistä, lajin ensimmäiset SM kisat käytiin Mäntyharjulla. SM kisojen osallistuja määrät ovat vakiintuneet 50- 200 osallistujan väliin. Leppävirran kisoihin on ennakkoon tulossa reilut 50 osanottajaa. Lajin harrastajat ovat etupäässä keskittyneet Etelä- Karjalan ja Kymenlaakson alueelle, Pohjois-Savon ohella. Suurimmalla porukalla Leppävirralla on tulossa Taipalsaaren Riento, mutta todennäköisesti isäntäseura LepU saa jalkeille suurimman joukkueen. Pilkkihiihdon säännöt ovat hyvin selkeät, kilpailijat joutuvat kiertämään 1km lenkin kalansaannin jälkeen ja kilpaija jolla on eniten kierroksia on voittaja. Kilpailuaika on kaksi tuntia. Leppävirran kilpaluissa sarjat ovat N/Myl, 55,65 ja 75v. T/P 16v ja joukkuekilpailu N/M kolmihenkisin joukkuein. Kilpailut alkavat Leppävirran Kalmalahdella sunnuntaina 20.3 klo 12.00. Tied ja ilm Jorma Rajakannas puh 040 9648447 tai jr.lepu@gmail.com. Lisätietoja sivuilta www.lepu.fi, www.speul.fi tai www.pilkkihiihto.com

15.3.2011

Pilkkihiihdon SM- kilpailut sunnuntaina 20.03.2011. klo 12.00!

Paikka: Leppävirran Kalmalahti.

Sarjat: N/Myl, N/M 55,65 ja 75v. T/P 16v, joukkueet N/M, kolme henkeä joukkue.

Osanottomaksut: Henkilökohtainen kilpailu 12 euroa, joukkueet 18€.
Ilmoittautuminen: Ennakkoon 15.03 mennessä.
Jorma Rajakannas, Savonkatu 8 A1, 79100Leppävirta,
040-5287131, sähköposti jr.lepu@gmail.com
Paikan päällä 1 h ennen.
Lisätietoja: www.lepu.fi, www.speul.fi ja
www.pilkkihiihto.com
Osallistumismaksu maksetaan tilille:
Leppävirran Urheilijat 523001-217778 tai paikanpäälläkin
kerkiää.
Palkintoina SM-mitalit sekä esinepalkintoja.

Tervetuloa Leppävirralle nappaamaan Suomen mestaruus!
Järj. Leppävirran Urheilijat

LepU kiittää palkintojen lahjoittajia, meitä ovat tässä vaiheessa tukeneet seuraavat yritykset. Pilkkihiihdon SM kisaan kannattaa tulla. Eikä haittaa vaikka kolmen parhaan joukkoon mahdukaan. Palkitsemme kaikki mukanaolijat.
-Kuusamon Uistin
-Finlandia Uistin OY
-Rapala Oy
-Karhu Suksi
-Peltonen suksi

SM-kilpailuissa 2011 järjestetään hauskat arpajaiset, joissa palkintoina keksintöjen prototyyppejä mm. nettipöytä suihkulähteellä, kissanpotta, ja lisäksi matopatruunoita. Kilpailijat saavat 2 arpaa ja katsojat yhden. Arpajaiset ovat ilmaiset. eli nyt viimeistään paikalle kirjoittamaan arpalippu ja syömään kisamakkara

6.3.2011

Kai Immonen potki ME vauhtia.

Leppävirralla pidettiin potkukelkkailun SM kilpailut. Kouvolan Potkun Kai Immonen voitti molempien matkojen Suomen mestaruudet. Immosen voittoaika 3000m matkalla oli 6.34,1, tulos on uusi maailman ennätys, 500 metrin voittoaika Immosella oli 1.04,2. Leppävirran Urheilijoiden Maarit Salovirta oli myöskin kaksoismestari ajoilla 7.51,0 ja 1.16,0. Miesten sarjan hopeamitalit menivät Raumalle Kortelan Ryhdin Matti Pesälän mukana ajoilla 7.09,5 ja 1.07,7. Pronssia 3000m otti järjestävän seuran Seppo Julkunen ajalla 8.03,2. Naisten sarjonen toiseksi nopeimman ajan 3000m potki LepU:n Anita Hyttinen 9.23,2. Hyttisen vauhti riitti vielä pronssiin 500m ajalla 1.44,2. Marja- Liisa Hyötyläinen oli 500m kakkonen ajalla 1.32,8 ja Hyötyläisen pronssiaika 3000m oli 9.45,6. Veteraanisarjojen mestareiksi 500m potkivat M55 sarjassa LepU:n Pertti Tuomainen, M65 sarjassa Raimo Kilpeläinen, M45v Seppo Julkunen, M75v Pekka Kandolin. Naisissa N50v Anita Hyttinen, N40v Pirjo Saukkonen ja N60v Marja-Liisa Hyötyläinen. Annina Hyttinen T16 sarjassa pystyi lähes naisten vauhtiin. Lasten sarjojen kovinta kyytiä piti Savon Dynamon Joonas Levänen joka P12 sarjan 300m teki ajan 48,5. Viesteissä nopeimman joukkueet olivat naisissa LepU ja miehissä Savon Dynamo, Matti Pesälän vahvistamana.

Kansanedustaja ehdokkaita kisassa mukana.

Kansanedustaja ehdokkaat olivat saaneet tukiryhmineen kolme joukkuetta mukaan. Anita Hyttisen KD joukkue oli nopein 3x kierroksen viestissä, muut viestin viejät olivat Seppo Julkunen ja Annina Hyttinen. Vastavoimien joukkue oli koottu kolmesta eri puolueen ehdokkaista. Kaisa Korhonen Vasemmistoliitto, Miia Hahtala SDP ja Markku Eestilä Kokoomus. Lieneekö enteellistä kun hallitusta muodostetaan? Aino Kanniaisen ympärille koottu Keskustan joukkue oli kolmas, kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Havukainen oli aloittajan paikalla, Aino Kanniainen viiletti kakkososuuden ja Satu Niemelä toi joukkueen maaliin. Ehdokkaissa näkyi oikein tulevaisuuden lupauksiakin. Anita Hyttinen oli tietenkin oma lukunsa, onhan hänellä lajista jopa maailmanmestaruuskin. Markku Eestilän vauhti oli kova, jopa liiankin kova tekniikan nähden, Markku esitti päivän parhaan kuperkeikan loppusuoran taistelussa. Timolan tytöt, Aino , Miia ja Kaisa, pienellä harjoittelulla nostavat Timolan kylän potkukelkkailun maailmankartalle. Perussuomalaisten Pekka Keto tyytyi ihailemaan muitten vauhtia. Olihan PerusPekalle ihan oikea alibi olla ottamasta osaa kilpailuun, lonkka vihoitteli siihen malliin, että ei kannata riskeerata. Kaikki ehdokkaat selvisivät rytäkästä ilman pahempia haavereita ja tuskin kukaan loukkaantui edes henkisesti.

Jarkko Koponen nopein tikkaluistelussa.

Samassa yhteydessä pidetyn tikkaluistelun SM kisan voitti miehissä LepU:n Jarkko Koponen. Luistelumatka oli 500m, johon Koponen käytti aikaa 46,7 ja tikkatulos oli 18 pistettä, loppuajaksi muodostui 44, 7. Anita Hyttinen oli naisten sarjojen nopein, luisteluaika 58,3 ja tikkatulos 21, loppuaika 55,8.

Seppo Julkunen nopein Vokkolahiihdossa

Päivä avauskisana käytiin Vokkolahiihto, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Parinkymmenen osanottajan joukossa nopein 100m oli Seppo Julkunen joka käytti aikaa 15,8. Jarkko Koponen ja Pertti Tuomainen saivat seuraavaksi parhaat ajat 16,1. M70 sarjassa kunnallispoliitikko Pekka Itkonen näytti nuoremmilleen mallia, 100m metriä taittui näyttävästi aikaan 19,4. Naisten sarjan nopein Anita Hyttinen sai ajan 20,5. Lasten sarjojen 60m nopeimmat olivat Anssi ja Essi Kuittinen, 13,4 ja 13,7. Päivän ehdottomasti sitkein hiihtäjä oli T4 sarjassa hiihtänyt Selma Ollikainen, tavoiteaika minuuttia alittui reilusti, kellot pysähtyivät aikaan 57,0.
Laskiaissunnuntai Leppävirralla oli tapahtumia täynnä ja päälle vielä hiihdon MM kilpailut, jotka verottivat osallistujamäärää. Kuitenkin 50 aktiiviosallistujaa oli mukana ja paikalla käyneitä reilusti toinen puoli, joten tapahtumasta jäi järjestelijöille hyvä mieli.

1.3.2011

Potkukelkkailun SM sunnuntaina Leppävirralla.

Leppävirran Urheilijat järjestävät tulevana sunnuntaina potkukelkkailun SM- kilpailun. Potkukelkkailu on yksi vanhemmista suomalaisista liinkuntamuodoista ja kilpailumielessäkin lajia on harrastettu jo vuosikymmeniä. Tunnetuin kilpailu Suomessa on Multialla pidettävät MM kilpailut, jotka ovat ohjelmassa 11-12.3. Kansainvälisesti lajia harrestetaan monissakin maissa, onhan Belgian edustaja käynyt nappaamassa maailmanmestaruudenkin suomalaisten nenän alta. Potkukelkkailu on kuitenkin jäänyt talvilajien varjoon kansainvälisesti, vaikka suomalaiset ovat yrittäneet juurruttaa lajia Kanadaa myöten. Suomalaiset järjestivät Lillehammerin talviolympialaisten viralliset potkukelkkailunäytökset vuonna 1994.
Suomessa lajilla on oma lajiliitto, Suomen Potkukelkkailu- ja Potkulautailuliitto ry (SPPL). Leppävirran kilpailut käydään Suomen Perinneurheiluliiton alaisuudessa.
Leppävirralla kilpailu käydään luistinradalla, joka tekee kilpailusta haastavan. Radan jyrkät kaarteet aiheuttanevat penkkaan pölähtämisiä. Leppävirralla ovat mukana lähes Suomen kaikki parhaat kelkkailijat, miehissä Kortelan Ryhdin Matti Pesälä on ennakkosuosikki, mutta varkautelainen Savon Dynamoa edustava Markku Levänen antaa tiukan vastuksen. Naisten sarjassa Leppävirran Urheilijoiden Maarit Salovirta, ei saane muilta vastusta.
Huippukilpailun lisäksi Leppävirran tapahtuma on tarkoitettu kaikille. Mukaan odotellaan kaikenikäisiä liikkujia ja kansanedustaja ehdokkaita toivotaan runsaasti mukaan, tukiryhmineen. Sarjat alkavat lapsilla siitä kun pystyy potkuria työntämään, matkana alle 13v on 200m. Aikuisten matkat ovat 500, 3000m ja 3xkieroksen viesti. Veteraanisarjat alkavat 30v ylöspäin viiden vuoden välein. Kisoissa on invalideille omat sarjat, potkukelkkailun lisäksi on sauvakelkkailun SM pyörätuoli invalideille.

Leppävirran ulkoilutapahtumaan mahtuu monenlaista muutakin talviliikuntaa. Tikkaluistelun SM kisa on ohjelmassa. Tikkaluistelussa heitetään normaaliin tikkatauluun tulos, joka hyvitetään luisteluajasta pois. Luistelumatkat ovat 300-500m. Lisäksi on ohjelmassa Short track kisa.
Hiihdossa ei matka tapa.

Kolmannen kerran käytävä Vokkkola hiihto, käydään jo ennen jäätapahtumien alkua. Perinteisellä tyylillä käytävä kilpailu, on todellinen pikahiihto. Matkat ovat 60-100m. Sarjat ovat 0-100v asti. Järjestäjät toivovat lapsiperheitä runsaasti mukaan. Lapsilla ei ole osallistumismaksua ja kaikki lapset palkitaan.

Tapahtuma alkaa Leppävirran Vokkolan kentällä sunnuntaina 6.3 klo 12.00 Vokkola hiihdolla ja potkukelkkailu alkaa klo 13.00.
Lisätietoa ja ilmoittautuminen Jorma Rajakannas 040 5287131 tai jr.lepu@gmail.com. Paikanpäälläkin kerkiää mukaan.

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään